Hăinuțe pentru copii, naturale, organice și foarte colorate. Fabricate în România

Mordanții și rolul lor în ecoprint

Mordanții și rolul lor în ecoprint
Datorită structurii lor, materialele textile făcute din fibrele de celuloză sau proteine, necesită tratamente pentru a le pregăti pentru coloranții naturali.

Mordanții, din latină mordere „a mușca”, sunt săruri metalice care pot forma un complex stabil de coordonare moleculară atât cu coloranți naturali, cât și cu fibre naturale. Cu alte cuvinte, aceștia pregătesc materialele să primească pigmenții și fixează coloranții pe fibrele textile.

Arheologii au găsit dovezi ale vopsirii textilelor care datează din perioada neolitică.

Există numeroase variante, fiecare oferind rezultate unice. În funcție de efectul dorit, se pot folosi separat sau în combinație mai mulți mordanți. După câteva experimente, am ales să rămân la 4 variante:
 

Alaun 

Alum, alaum sau piatră acră, pe nume științific sulfat dublu de aluminiu și potasiu. Este un mordant non-toxic, un mineral folosit încă din Antichitate pentru vopsirea materialelor, fiind de preferat pentru piele și recomandat pentru vopsirea fibrele proteice din lână sau mătase.

Acesta nu colorează țesătura, zonele albe vor rămâne albe, iar frunzele și florile vor crea imprimeuri definite.
 

Sulfatul de fier

Ferrosulfat sau sare verde pentru că apare sub formă de cristale de culoare verde deschisă, este o sare a acidului sulfuric (vitriol) cu fierul, FeSO4 · 7 H2O. Este folosit singur ca mordant sau ca schimbător de culoare. În plus, crește rezistența la lumină atunci când este utilizat în combinație cu alți coloranți naturali și reacționează cu tanini producând maro închis și gri.

Este numit și „modificatorul trist” deoarece tinde să întunece culorile imprimeurilor botanice, și oferă o nuanță gălbuie materialelor.

Fun fact: Din punct de vedere istoric, cei mai obișnuiți mordanți au fost alaunul și sulfatul de fier.
 

Oxidul de fier

Continuând practicile artizanale, noi ne producem singuri oxidul de fier cu câteva șuruburi vechi, apă, oțet și…răbdare. În câteva săptămâni obținem o soluție de culoare roșie, cu care putem să lucrăm.

Tinde să scoată în evidență imprimeurile botanice roșii și oferă detalii bine definite, un pic întunecate.
 

Sulfatul de cupru

Cunoscut și sub numele de piatră vânătă, este o sare a cuprului cu acidul sulfuric, cu formula chimică CuSO4 și culoarea albastră. La fel ca și sulfatul de fier, pe lângă proprietățile de mordant, acesta este și un modificator, schimbând culoarea imprimeurilor și țesăturilor.

Acesta scoate în evidență nuanțele de galben și verde ale plantelor în ecoprint.

Aplicarea mordantului este un pas absolut necesar în procesul de ecoprint. Fără acesta, pigmenții, culorile și toate impreurile botanice s-ar duce la prima spălare.

 
Categorii

Compara produse

Trebuie să mai adaugi cel puțin un produs pentru a compara produse.

A fost adăugat în wishlist!

A fost șters din wishlist!